CORALA "IOAN DANIELESCU"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.coraladanielescu.ro

 

 

 

 

 

 

Corala „Ioan Cristu Danielescu”

Corala „Ioan Cristu Danielescu” a Centrului Judetean de Cultura Prahova, şi-a făcut apariţia în anul 1972, (la momentul respectiv sub patronajul Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti).  Acest ansamblu a fost condus de-a lungul timpului de mai mulţi dirijori (Valeriu Manu, Ion Eremia, Gheorghe C. Ionescu, Florian Faur), nume respectate ale vieţii muzicale ploieştene. Din 1981, ansamblul este preluat de Nicolae Ghiţă, un rafinat intelectual, care în parcursul a 11 ani i-a marcat pentru totdeauna pe membrii coralei prin profesionalismul său de excepţie şi extrema sa sensibilitate.
În 1994, după dispariţia Maestrului Ghiţă, Corala îl invită la pupitrul ei pe dirijorul şi compozitorul Valentin Gruescu, nimeni altul decât discipolul preferat al regretatului maestru Ghiţă si care a adus o nouă strălucire coralei, printr-o muncă performantă şi consecventă.
Putem vorbi despre acest ansamblu ca despre unul semi-profesionist; membrii săi au diverse profesii dar, într-un fel sau altul, sunt familiarizaţi cu fenomenul muzical.
Corala Ioan Cristu Danielescu a participat la numeroase Festivaluri corale şi competiţii, atât în România cât şi în afara ţării (Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Franţa, Elveţia, Turcia, Olanda şi Muntenegru). Formaţia s-a bucurat de succes şi a obţinut o serie de premii şi distincţii: Concursul Polifonic Internaţional Guido d’Arezzo, Italia  (August 1996) - un meritoriu loc V, premiul I în cadrul Ediţiilor 2004 şi 2006 ale Concursului Internaţional  Antonio Vivaldi din Karpenissi, precum şi Premiul I şi Medalia de Aur la Concursul Coral Internaţional Preveza 2008 (Grecia).
De-a lungul anilor, corala noastra l-a acompaniat pe maestrul Tudor Gheorghe in multe spectacole atat in Bucuresti (Sala Mare a Palatului), cat si in Ploiesti sau in Tara, in majoritatea montarilor vocal-simfonice aduse in atentia publicului de catre artist in ultimii ani. Mentionam ca dirijorul si orchestratorul acestor spectacole – maestrul Marius Hristescu, a absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti la clasa de dirijat a maestrului Valentin Gruescu.
Din anul 2004, ansamblul a răspuns invitaţiei de colaborare cu Institutul Cultural Român, derulând cu sprijinul instituţiei turnee de succes în Olanda şi Germania.
Menţionăm, de asemenea,  concertele susţinute pe prestigioasele scene bucureştene de concert: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Studioul de Concerte „Mihail Jora” al Radio România sau Aula Palatului Cantacuzino a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor.
Luna septembrie a anului 2009 a însemnat pentru Corul Danielescu reîntâlnirea - după aproape 20 de ani - cu scena Ateneului Român în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. Succesul de rasunet al coralei la editia din 2009, a adus o noua invitatie – de aceasta data pe scena Salii Radio – in cadrul Festivalului „Geoorge Enescu” 2011.
Incepand cu anul 2014, corala Danielescu activeaza sub patronajul Centrului Judetean de Cultura Prahova, si a sustinut spectacole in Ploiesti si in tara, cu diverse ocazii.

VALENTIN GRUESCU S-a născut în Bucureşti pe 4 august 1953 şi a absolvit actuala Universitate Naţională de Muzică  la clasa unor distinşi maeştri (Dragoş Alexandrescu, Alexandru Paşcanu, Liviu Comes, Nicolae Beloiu, Vinicius Grefiens, Iovan Miclea, Myriam Marbe).
În anul 1985 a obţinut o bursă de studii în cadrul prestigioasei Academii Santa Cecilia şi a Academiei di Romania de la Roma, Italia.
A condus Corala Juventus Carmen între anii 1978-1992. În perioada 1982-1996 a fost dirijor de cor şi de orchestră al Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian din Bucureşti iar între 1983 şi 1993 se afla la pupitrul dirijoral al Corului Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. Între 1992 şi 1995 a condus Corala religioasă Te Deum Laudamus.
Orchestra Muzicienii din Bucureşti, ansamblurile academice - Coruri şi Orchestre - ale unor Filarmonici din ţară (Craiova, Timişoara, Bacău, Ploieşti, Constanţa) l-au avut ca dirijor pe Valentin Gruescu.
Din 1994 este dirijor al Coralei Danielescu şi, din 1999, al Coralei Ortodoxe Române Sfântul Apostol Andrei (C.O.R.S.A.A.) din Bucureşti. Este membru al Asociaţiei Naţionale a Corurilor din România şi, din 1984, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor. Actualmente Conferenţiar Universitar în Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în care din 1986 conduce propria clasă de dirijat coral şi vocal-simfonic, Valentin Gruescu a devenit Doctor în Muzică în anul 2004.