Centrul Judeţean de Cultură Prahova

Ansamblul folcloric “Perinița”

Ansamblul folcloric Perinița a fost înființat în anul 1978 de folcloristul Constantin Manolache, sub îndrumarea artistică a coregrafilor Ion Ilie și Constantin Balea, conducerea artistică a ansamblului revenind (începând cu 1994 până în anul 2000) coregrafului Gheorghe Grama, iar din anul 2002, maestrului Mihai Dănilă, urmată, pentru o scurtă perioadă de timp, de soția acestuia, doamna Veronica Dănilă.

Începând cu anul 2007, conducerea coregrafică a fost preluată de soții Valerica și Ion Colezea, promovând un valoros repertoriu local: Hora, Breaza, Marițica, Chindia, Clopoțelul, Ploiceanca, Brâu pe șase, Brâu pe opt, dar și un repertoriu divers, specific unor zone etnofolclorice renumite din țară: Moldova, Banat, Ardeal, Oltenia, Dobrogea, Bihor, Oaș și Muntenia.

 

De-a lungul timpului, Ansamblul folcloric Perinița a participat la cele mai importante evenimente culturale din Prahova, și a reprezentat județul și România la diferite festivaluri din străinătate: Olanda, Italia, Germania, Franța, Cehia, Slovacia, Macedonia, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, bucurându-se de un real succes și obținând numeroase trofee, premii și distincții.
În momentul de față, Ansamblul folcloric Perinița reunește cei mai talentați dansatori, absolvenți ai Școlii Populare de Arte, care si-au demonstrat virtuozitatea cu prilejul unor proiecte culturale de anvergură.

 

Colaborarea fructuoasă cu Orchestra Populară Flacăra Prahovei a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, începută în anul 2018, a oferit posibilitatea organizării și desfășurării unor evenimente culturale de înaltă ținută artistică.